Listen Live

Οι R.E.M. είναι Αμερικανικό ροκ συγκρότημα, πρωτοπόρο της εναλλακτικής ροκ, και ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα των δεκαετιών του '80 και του '90. Ιδρύθηκαν στην Αθήνα, της Γεωργίας των ΗΠΑ το 1980 από τους Μπιλ Μπέρι (ντραμς), Πίτερ Μπακ (κιθάρα), Μάικ Μιλς (μπάσο) και Μάικλ Στάιπ (φωνητικά). Το 1997 τα μέλη του συγκροτήματος έγιναν τρία, καθώς αποχώρησε ο Μπιλ Μπέρι.  Έχουν γράψει πολλά τραγούδια, κάποια από τα οποία σήμερα θεωρούνται κλασσικά, όπως τα: Losing My ReligionEverybody Hurts και The One I Love. Το 2007 οι R.E.M μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.Στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 ανακοίνωσαν από την ιστοσελίδα τους, τη διάλυση του συγκροτήματος.Τον Ιανουάριο του 1980, oMichaelStipe συναντήθηκε με τον PeterBuck σε δισκάδικο όπου δούλευε ο δεύτερος. Οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι έχουν παρόμοια γούστα στη μουσική, σε κυρίως ροκ και punk καλλιτέχνες. Οι δύο τους σύντομα συναντήθηκαν με τους φοιτητές του Πανεπιστήμιο της Γεωργίας Mike Mills και Bill Berry και το όνειρο σιγά, σιγά έπαιρνε σάρκα και οστά. Το όνομα τους το διάλεξε μετά από μήνες ο Michael Stipe ψάχνοντας τυχαία λέξεις στο λεξικό. Ή  από προτάσεις που έκαναν οι οπαδοί τους στην πρώτη τους συναυλία και κατά τη βασικότερη εκδοχή είναι τα αρχικά από τις λέξεις Rapid Eye Movement, η οποία είναι η φάση του ύπνου στη διάρκεια της οποίας βλέπουμε τα όνειρα.

-Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο. Ουσιαστικά είναι η περίοδος που βλέπουμε τα όνειρα. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, συνήθως βιώνουμε 4 με 5 περιόδους ύπνου REM, όσο προχωρά η νύκτα τόσο αυξάνεται και η περίοδος των σταδίων REM και μειώνεται ο βαθύς ύπνος. Κατά τις πρωινές ώρες, το περισσότερο μέρος του ύπνου αποτελείται από τον ελαφρύ ύπνο και από περιόδους REM.

Το συγκρότημα των REM αρνείται ότι έχει πάρει το όνομά του από αυτό. Όμως δεν έχει ποτέ ξεκαθαρίσει τι σημαίνει REM και γιατί έδωσαν τα μέλη του, αυτό το όνομα στο συγκρότημά τους. REM πάντως υπάρχει και είναι ένα από τα στάδια του... ύπνου!

Οι τέσσερις R.E.M. τελικά εγκατέλείψαν το Πανεπιστήμιο για να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο συγκρότημα. Το πρώτο single που κυκλοφόρησαν ήταν το "RadioFreeEurope" το 1981, το οποίο θεωρήθηκε ως ένα από τα 10 καλύτερα singles της χρονιάς για τους NewYorkTimes. Ένα χρόνο μετά η μπάντα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της “Murmur” όπου περιείχε το “RadioFreeEurope” και θεωρήθηκε ως ο δίσκος της χρονιάς για το περιοδικό “RollingStone”. Η αύξουσα πορεία του συγκροτήματος συνεχίζεται και ένα χρόνο μετά οι R.E.M. γίνονται παγκοσμίως γνωστοί με το superhit "TheOneILove". Το τραγούδι βρίσκεται στο δίσκο “Document” (1987), ο οποίος και τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Από αυτό το δίσκο και ύστερα, ο MichaelStipe αρχίζει να παρουσιάζει και στίχους με πολιτικά μηνύματα σε κάποια τραγούδια τους. Το Δεκέμβριο του ’87, το RollingStone ανακηρύσσει τους R.E.M. ως το καλύτερο ροκ συγκρότημα της Αμερικής.


Το “LosingmyReligion” το 1991 είναι για πολλούς κομμάτι της εφηβείας ή των φοιτητικών χρόνων. Η επιτυχία του συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, μιας και αποτελεί κομμάτι αρκετών dj-lists . Το video του κομματιού είναι ένα από τα καλύτερα, που έχουν δημιουργηθεί για τραγούδι και είχε απίστευτη επιτυχία στο MTV. Παρ’ όλα αυτά, τη χρονιά που κυκλοφόρησε έφτασε μέχρι το Νο 4 του Billboard κι όχι την κορυφή, δείγμα του γεγονότος ότι κάποια αριστουργήματα αναγνωρίζονται εκ των υστέρων.
Το “Automaticforthepeople” , δίσκος του 1992 είναι ακόμη μία επιτυχία του συγκροτήματος αφού περιλαμβάνει το “ManontheMoon” και “Drive”, “Philadelphia” και το “EverybodyHurts”, το οποίο είναι και το πιο γνωστό μέχρι σήμερα.

 

Το 1997 ο BillBerry- ο ντραμίστας παίρνει το καπελάκι του και αποχωρεί από το συγκρότημα, λέγοντας τα εξής : " "Δεν είμαι τόσο ενθουσιώδης όσο ήμουν στο παρελθόν για να το κάνω πια ... Έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο αλλά είμαι έτοιμος να καθίσω πίσω και να σκεφτώ και ίσως να μην είμαι ποπ σταρ πια. "Μέσα από κάποιες αλλαγές στο μουσικό ύφος,η μπάντα συνέχισε την καριέρα της,την επόμενη δεκαετία με αμφίβολη εμπορική επιτυχία,παρότι είχαν πουλήσει πάνω από 85 εκατομμυρία δίσκους παγκοσμίως.Το 2007 η μπάντα εγκαταστάθηκε στο ''Rockn'rollHalloffame''.

 

Τραγούδια

  1. "TheOneILove" (1987)
    Από εκεί που ξεκίνησαν όλα: κυκλοφόρησε στο 5οδίσκο της μπάντας, το "Document", το 1987. Ήταν το πρώτο τους hitsingle, που σκαρφάλωσε ως το #9 στο αμερικανικό BillboardHot 100. Το Μάρτη του  2005, το περιοδικό Qmagazine συμπεριέλαβε το "TheOneILove" στη λίστα με τα  100 καλύτερα GuitarTracks. Στα  2012, το SlantMagazineτο τοποθέτησε στη 38ηθέση των single για τα '80s.
     
    2. "EverybodyHurts" (1992)

Κυκλοφόρησε από το συγκρότημα το 1992 για το άλμπουμ «AutomaticforthePeople». Μία σύνθεση του ντράμερ της μπάντας BillBerry κυρίως έκανε τη διαφορά από τα αλλά, αν και ο Berry στην πραγματικότητα δεν έπαιξε στο κομμάτι αφού ένα Univoxdrummachine έκανε όλη τη δουλειά αλλά είναι υπεύθυνος για το στήσιμο του τραγουδιού!
Η ενορχήστρωση έγινε από τον θρυλικό μπασίστα των LedZeppelin, JohnPaulJones!Θυμάμαι, μαγικές στιγμές στα club της πρωτεύουσας και όχι μόνο, όταν ακουγόταν η συγκεκριμένη σύνθεση!

3. "LosingMyReligion" (1991)
Το τραγούδι ήταν το πρώτο singleτης μπάντας από τον εξαιρετικό δίσκο του  1991, “OutofTime”. Βασισμένο σε μία βασική μελωδία από μαντολίνο, το"LosingMyReligion" ήταν μία ανέλπιστη επιτυχία για τη μπάντα, έχοντας διαρκή παρουσία από το MTV παρά το διφορούμενο μουσικό του video. Η σύνθεση υπήρξε για τους R.E.M. η μεγαλύτερη επιτυχία τους στις Η.Π.Ακατακτώντας το #4 στο BillboardHot 100και εκτόξευσε την δημοφιλία της μπάντας. Προτάθηκεγια πολλά Grammy Awards, και κέρδισεδύο: το Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal και το Best Short Form Music Video. 

 

Θάλεια Κωνσταντίνου