Listen Live

Loading ...
Now Playing: Loading ...

Οι The Doors ήταν αμερικανικό ροκ συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1965 στο Λος Άντζελες. Το όνομά τους προέρχεται από το μυθιστόρημα "Οι Πύλες της Ενόρασης" (αγγλ. "The Doors of Perception") του Άλντους Χάξλεϋ. Όταν ο Μόρισον βρέθηκε νεκρός το 1971 στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, τα υπόλοιπα μέλη συνέχισαν ως τρίο μέχρι το 1973. Στις 8 Ιουλίου του 1965, ο Ρέι Μάνζαρεκ συνάντησε τον συμφοιτητή του, Τζιμ Μόρισον, και τον συνέστησε και εντάχθηκε στο συγκρότημα του, τους Rick and The Ravens και τον επόμενο μήνα. Λίγο αργότερα εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη των Doors, ο ντράμερ Τζον Ντένσμορ, και τον του Ρόμπι Κρίγκερ.

Μετά το θάνατο του Τζιμ Μόρισον, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος συνέχισαν για ένα διάστημα δύο ετών με τους Κρίγκερ και Μάνζαρεκ να αναλαμβάνουν τα φωνητικά. Τελικά, διαλύθηκαν το 1973, με επανενώσεις να πραγματοποιούνται κατά διαφορετικά διαστήματα. Η πρώτη εξ αυτών έγινε το 1978, με τα τρία μέλη του συγκροτήματος να συνθέτουν μουσική για ηχογραφημένα φωνητικά του Μόρισον στα οποία απήγγειλε την ποίηση του. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον τίτλο "An American Prayer" και έγινε πλατινένιος.

Τζιμ Μόρισον

Ο Τζέημς «Τζιμ» Ντάγκλας Μόρισον γεννήθηκε 8 Δεκεμβρίου 1943 ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης, ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο βίντεο κλιπ. Στο σχολείο του έλεγαν ότι η φωνή του δεν κάνει για να γίνει τραγουδιστής. Ενώ το 1970 ο πατέρας του, σε επιστολή του, παραδέχτηκε ότι σταμάτησαν να επικοινωνούν επειδή είχαν διαφωνήσει για το μουσικό του ταλέντο αλλά ανέφερε ότι ήταν περήφανος για εκείνον.

Ο Μόρισον συνάντησε τη σύντροφο της ζωής του, Πάμελα Κούρσον κι εκείνη τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί περισσότερο με την ποίηση. Η σχέση του Μόρισον και της Κούρσον ήταν θυελλώδης, με συχνούς τσακωμούς και περιόδους χωρισμού. Ο βιογράφος Ντάνυ Σάγκερμαν έχει υποθέσει ότι μέρος των δυσκολιών που είχαν μπορεί να προερχόταν από τη σύγκρουση ανάμεσα στο γεγονός ότι ήθελαν μια ελεύθερη σχέση και τις συνέπειες που είχε η ζωή σε μια τέτοια σχέση.

Ο Μόρισον έκανε συχνά σεξ με θαυμάστριες και είχε πολλές σύντομες σχέσεις με διασημότητες, Επίσης είχε μια συνάντηση με την Τζάνις Τζόπλιν, ενώ ήταν κι οι δυο μεθυσμένοι. Τον καιρό του θανάτου του, εκκρεμούσαν 20 αγωγές πατρότητας εναντίον του, παρότι κανένας από τους ενάγοντες δεν διεκδίκησε μέρος της περιουσίας, και η μόνη περίπτωση όπου κάποιος δήλωσε δημόσια ότι ήταν παιδί του Μόρισον αποδείχτηκε απάτη.

Θάνατος

Το 1971, ο Μόρισον μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την Πάμελα Κούρσον, με σκοπό να αλλάξει ζωή και να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί, όμως σύντομα υπέκυψε στους εθισμούς του. Ο Μόρισον πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971, σε ηλικία 27 ετών. Η αιτία ήταν καρδιακή ανακοπή. Βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του από την Πάμελα. Λόγω του ότι στο σώμα του δεν βρέθηκαν τραυματισμοί που να υποδεικνύουν αυτοκτονία είτε εγκληματική ενέργεια, δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον ιατροδικαστή. Ωστόσο, το ότι οι φανατικοί θαυμαστές του δεν είδαν το σώμα του και η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου. Η Κούρσον έδινε διαφορετικές εκδοχές του θανάτου κατά καιρούς, τη μια λέγοντας ότι εκείνη τον είχε σκοτώσει και την άλλη ότι ο θάνατός του ήταν λάθος της. Μία φίλη του ζευγαριού είχε γράψει ότι ο Μόρισον πέθανε από αιμορραγία αφού εισέπνευσε ηρωίνη της Κούρσον κι ότι εκείνη άθελά της αποκοιμήθηκε, αφήνοντάς τον να πεθάνει αντί να καλέσει για ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, η πραγματική αιτία θανάτου του είναι η καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από την χρόνια εξάρτησή του από τα ναρκωτικά σε συνδυασμό με το άσθμα του.

Αγαπούσε ιδιαίτερα το αλκοόλ και την κοκαΐνη, αλλά αντιμετώπιζε την ηρωΐνη με μεγάλη επιφύλαξη. Μάλιστα συγκρούονταν συχνά με τη φίλη του, Πάμελα Κούρσον, επειδή αυτή έκανε συχνά χρήση ηρωίνης. Ο τάφος του Τζιμ Μόρισον με την ελληνική γραφή.«Πράττω κατά του δαίμονα εαυτού» σημαίνει «Πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδηση μου θεωρεί».Επειδή τάφηκε γρήγορα χωρίς να τον προλάβουν οι συγγενείς και οι φίλοι, με κλειστό φέρετρο, πολλοί υποστήριζαν ότι ήταν ένα τρικ. Ένας τρόπος για να εξαφανίσει το παρελθόν του και να κάνει μια νέα αρχή.

Ο Βαλ Κίλμερ έφτασε στα άκρα, όταν κλήθηκε να υποδυθεί τον Τζιμ Μόρισον στην ταινία «The Doors». Ο ρόλος ήταν δύσκολος και η ταινία απέσπασε αντιφατικές κριτικές, η εμφάνιση του Κίλμερ εντυπωσίασε και εγκωμιάστηκε. Ο ηθοποιός, αν και – όπως έχει παραδεχθεί- δεν ήταν φανατικός θαυμαστής των Doors, ήθελε πολύ να πάρει τον ρόλο. Για αρχή αποφάσισε να μάθει 50 τραγούδια του διάσημου συγκροτήματος. Πέρασε πολλές ώρες ακούγοντας Doors και μαθαίνοντας σε βάθος την προσέγγιση του Μόρισον σε κάθε τραγούδι. Ο Κίλμερ έζησε για πολλούς μήνες όπως ακριβώς ο Τζιμ Μόρισον. Φορούσε τα ρούχα του και άκουγε τη μουσική του. Αντέγραψε τον τρόπο με τον οποίο περπατούσε, μιλούσε  και συμπεριφερόταν. Οι φήμες, αν και ακούγεται κάπως υπερβολικό, λένε ότι όταν τα μέλη της μπάντας άκουσαν τον Κίλμερ να λέει τα τραγούδια τους, δεν μπορούσαν να διακρίνουν τις διαφορές με τη φωνή του Μόρισον. Μετά το τέλος των γυρισμάτων ο Κίλμερ χρειάστηκε να πάει σε ψυχοθεραπευτή για να «ξεφορτωθεί» τον χαρακτήρα και να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Break On Through (To the other side)

Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι των Doors  του πρώτο τους άλμπουμ, καθώς επίσης και το πρώτο τους single. Ο Jim Morrison πήρε μερικούς στίχους απο το βιβλίο του John Rechy του 1963 "City of Night." Ο Ray Manzarek έιπε σε μία συνέντευξή του πως ήταν το τελευταίο τραγούδι που  είχαν παίξει ζωντανά στο τελευταίο Live που είχαν κάνει πριν πεθάνει ο Jim Morrison. Τωρα όσον αφορά την ερμηνεία λέγεται πως αναφέρεται στο ναρκωτικό Lsd .Δηλαδή ότι περνάς την άλλη πλευρά της πόρτας, την άλλη πλευρά του μυαλού στου , περνάς της πύλες της αντίληψης δηλαδή αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει LSD.

Light My Fire

Το τραγούδι αυτό έμελλε να είναι κάτι σαν την ''υπογραφή'' των Doors. Κυκλοφόρησε με το πρώτο τους άλμπουμ και τους ανέβασε στο καλλιτεχνικό στερέωμα.  Η Electra Records αποφάσισε πως το σόλο του τραγουδιού ήταν πολύς μεγάλης διάρκειας για το ραδιόφωνο και έτσι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του τραγουδιού διεγράφη. Τους περισσότερους απο τους στίχους τους έγραψε ο κιθαρίστας του γκρουπ Robbie Krieger ο οποίος είτε πως ήθελε να βάλει μέσα στο τραγούδι ένα απο τα στοιχεία της φύσης και επέλεξε τη φωτιά.

Ο Jim στο ημερολόγιο του εξομολογείται πως απεχθανόταν αυτό το τραγούδι και την εκτέλεσή του. Επίσης φαινόταν να δυσανασχετεί που η φήμη της μπάντας προήλθε απο αυτό το τραγούδι στο οποίο συμμετείχε ελάχιστα στιχουργικά.

 

Θάλεια Κωνσταντίνου