Friendly Sites

Events-News

 

 

14o athens digital arts festival | μάιος 2018

 

 */ Το ADAF πάει Μέγαρο! Διάρκεια: 24 - 27 Μαΐου 2018 Κεντρικός Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παράλληλες δράσεις: Μετρό Συντάγματος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Δωρεάν Εισιτήριο : Κάνε κράτηση τώρα! www.adaf.gr

 

| #ADAF2018 #SingularityNow Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF), ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή της ψηφιακής τέχνης, επιστρέφει με τη 14η διοργάνωσή του! Με το θέμα Singularity Now επιχειρεί να διερευνήσει το άγνωστο μέλλον της επερχόμενης Τεχνολογικής Αποκάλυψης μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Πρόοδος ή Αναχρονισμός; Φουτουρισμός ή Αρχαϊσμός; Φυσική ή Μεταφυσική; Ουτοπία ή Δυστοπία; Αρχή ή Τέλος; Το ADAF 2018 θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συνεργασία της σειράς Γέφυρες, από τις 24 έως και τις 27 Μαΐου 2018.

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τις ιστορίες απ’ τον ορίζοντα γεγονότων!

 

INFO Για να δείτε το συνολικό πρόγραμμα του ADAF 2018 κάντε κλικ εδώ !

Το Interface I είναι ένα εντυπωσιακό κινητικό γλυπτό που εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στη δομή και τη συμπεριφορά. Πρόκειται για μια αυτόνομη εγκατάσταση που αλλάζει συνεχώς μορφή. Μια σειρά από σωλήνες geiger-müller καταγράφει την ακτινοβολία στο περιβάλλον της γης ώστε να διεγείρει το μηχανικό σύστημα με ανεξάρτητες τυχαίες ωθήσεις. Η τυχαιότητα δρα σαν καταλύτης για το σύστημα ούτως ώστε να διευκολύνει την αλλαγή και τις δυναμικές του. Έτσι, δημιουργείται μια δυναμική εγκατάσταση που αλλάζει συνεχώς, μπροστά στα μάτια του θεατή.

Το Inferno είναι ένα έργο ρομποτικής, εμπνευσμένο από την απεικόνιση των διαφορετικών επιπέδων της κόλασης, όπως περιγράφονται στην «Κόλαση» του Δάντη, τα δέκα επίπεδα της κόλασης του Haw Par Villa και άλλες θρησκευτικές απεικονίσεις. Η ιδιαιτερότητα αυτής της συμμετοχικής παράστασης έγκειται στο γεγονός ότι το κοινό γίνεται ενεργό κομμάτι της και ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις. Η ενοποίηση του ανθρώπου με τη μηχανή είναι, κατά κάποιο τρόπο, μια μορφή τιμωρίας για όλα τα τεχνολογικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο βωμό της εξέλιξης. Όσο περισσότερο εμπλεκόμαστε με την τεχνολογία, τόσο περισσότερο οδηγούμαστε προς μια αίσθηση απώλειας. To Inferno προσφέρει μια σατιρική ματιά ενάντια στην ουτοπική έννοια του Singularity και της υποταγής του ανθρώπου στη μηχανή.

 

To Punishment είναι μια ρομποτική εγκατάσταση, ένα ρομπότ που εκτελεί μια προληπτική τιμωρία για την πιθανή μελλοντική του ανυπακοή. Οι τεχνολογίες σήμερα συνενώνονται με πολύ ταχύ ρυθμό, ιδιαίτερα η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη σχέση του ανθρώπου με τη μηχανή. "Ντυμένος" με μαύρο χιούμορ, αυτός ο δυστοπικός ανθρωπομορφισμός υπερτονίζει τους φόβους του οποίους δημιουργεί η ρομποτική. Πόσο αυτοματοποιημένος θέλουμε να είναι ο κόσμος αλλά και το σώμα μας; Τι φυσικό, ηθικό και νομικό πλαίσιο πρέπει να εφαρμόσουμε; Τι επιπτώσεις θα υπάρχουν για την ανθρωπινή ύπαρξη; Ποια μετα- εργατική κοινωνία πρέπει να χτίσουμε; Έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την εκπαίδευση; Με την είσοδο των ρομπότ στη ζωή μας και τη μεταμόρφωση της καθημερινότητας, οι ερωτήσεις αυτές θα πρέπει να απαντηθούν συλλογικά.

 

Το έργο Mycophone_Unison στο χωροχρόνο της πολλαπλότητας λειτουργεί σαν πλοηγικό εργαλείο. Είναι ένας ηχητικός χάρτης μιας ενδο-διάδρασης ανάμεσα σε τρία μικρο-βιώματα από τα σώματα των δημιουργών του αλλά και του θεατή. Οι τρεις καλλιτέχνες αναλύουν σε ένα petri disc το σύνολο των μικροβίων τους. Τα τοποθετούν στη σειρά και στην άκρη αφήνουν χώρο για το δακτυλικό αποτύπωμα του θεατή. Έτσι, όταν τοποθετεί κάποιος το δάκτυλό του, κλείνει το κύκλωμα και ενεργοποιεί την εγκατάσταση. Με την ενεργοποίησή του, το Mycophone_Unison δημιουργεί έναν κινούμενο χάρτη αστεριών και παράγει ήχο, από τα μικρόβια του συνόλου κάνοντάς τον θεατή κομμάτι του έργου.

 

Το Hakanaï είναι μια σόλο χορογραφική περφόρμανς, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά κινούμενων εικόνων. Στα ιαπωνικά, η λέξη Hakanaï αναφέρεται στο προσωρινό και εύθραυστο, το φευγαλέο και παροδικό, αυτό που βρίσκεται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Ενώ ο όρος είναι ευρέως συσχετισμένος με τη φύση, συχνά χρησιμοποιείται για να εκφράσει την άυλη πτυχή της ανθρώπινης κατάστασης και της αβεβαιότητάς της. Η περφόρμανς μάς μεταφέρει στον μαγικό κόσμο των ονείρων, δίνοντας ζωή στο χώρο που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας. Οι εικόνες επί της σκηνής είναι animations που κινούνται σε φυσικά μοτίβα, σύμφωνα με το ρυθμό της ζωντανής μουσικής που τα συνοδεύει.

 

'Shiro' σημαίνει λευκό στα ιαπωνικά. Πρόκειται για μια εμβυθιστική περφόρμανς που καταλύει τα όρια του χώρου και του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι καλλιτέχνες περιβάλλονται από γεωμετρικά σχήματα φωτός και χάνονται μέσα σε πυκνές προβολές. Κάποιες από τις προβολές είναι τόσο πυκνές, που τους εξαφανίζουν από το πεδίο όρασης, ενώ άλλες, τόσο φωτεινές, που τους κάνουν να λάμπουν και να ξεχωρίζουν. Συνεχίζοντας τη λογική του επιτυχημένου έργου 'Late Speculation', χρησιμοποιούν και πάλι τεχνικές mapping και τέσσερις δυνατούς προτζέκτορες που μαζί με τον ήχο και το οπτικό περιεχόμενο μορφοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προσφέρουν κάθε φορά μια μοναδική παράσταση.

 

Βασισμένο σε μια στρογγυλή παγίδα Paul, το έργο Ion Hole ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες διαδράσεις μεταξύ του συνεχόμενου φωτός, της ηλεκτροδυναμικά αιωρούμενης ύλης και των σχεδόν αμελητέων βαρυτικών δυνάμεων. Μέσα στην παγίδα υπάρχουν ιονισμένα σπόρια λυκοπόδιου τα οποία απωθούν το ένα το άλλο καθώς ταυτόχρονα έλκονται προς το κέντρο της παγίδας μέσω εναλλασσόμενων ηλεκτρικών πεδίων. Συνεπώς, τα σπόρια σχηματίζουν ένα παλλόμενο πλέγμα γνωστό και ως κρύσταλλος Coulomb. Με την χρήση του laser φωτισμού, δημιουργείται μια προβολή μεγάλης κλίμακας, μεγεθύνοντας την ακατάπαυστη δυναμική της τροχιάς των σπορίων.